mandag den 30. marts 2015

TPACK - Planlægningsmodel

TPACK står for Technological, Pedagogical And Content Knowledge.
Besøg eventuelt en dansk artikel om emnet HER


Kildehenvisning: tpack.org

tirsdag den 17. marts 2015

Creative Comments

Del, remix, genbrug - helt lovligt

Kig ind på creativecommons.dk og læs om emnet

Der er også en søgemaskine.

Tryk evt. på Flickr og skriv lillehanne i søgefeltet - husk at fjerne markeringen i use for commercial purposes og at søgningen skal være i ét ord. Søg også på Web2.0

Materialeplatformen

Din samlede indgang til læringsressourcer

På EUC Nordvest er der fremstillet mange små undervisningsfilm, frit tilgængelig på skolens hjemmeside. Videoerne bruges primært på grundforløbene som: repetion for den svage elev igangsætning til en elev, der var fraværende, da stoffet blev gennemgået for klassen. ekstraopgave for den hurtige og dygtige elev. Filmene kan også illustrere årstidsbestemte situationer på alle årets dage. Eksempelvis kælving på Morsø Landbrugsskole, glatkørselsteknik m.m. Bruges også som illustration til komplekst stof, der vanskelig lader sig forklare med ord. Sidegevinsten er ofte, at læreren kan koncentrere sig om den store midtergruppe af elever.

Følg Dette Link til filmene

Hvad må du på nettet..?

På dette link kan du se hvad der er tilladt at genbruge og kopierer fra andre.

Der er også videoer om hvad du må og ikke må.

tirsdag den 3. marts 2015

Cases til opgave 2 - Uge 8+9

Oplæg til opgave 2 uge 8-9

Case 1
Efter at have lagt en god energi i den teoretiske undervisning omkring tolerancer og sikret mig at eleverne kunne gengive deres skriftlige opgave og indholdet i den, sætter jeg dem i gang med at løse de skriftlige opgaver i grupper. Da jeg havde sikret mig at opgaven var forstået, forlod jeg lokalet, for at hjælpe en anden elevgruppe og måtte ved min tilbagevenden erfare at eleverne forsøgte at løse opgaven på en helt forkert måde, hvilket gav dem store problemstillinger.

Fokus: Overgangen fra teori til praksis (selvstændigt arbejde eller gruppearbejde) og mulighederne for at ”afhjælpe” denne overgang ved hjælp af digitale teknologier.
-Kunne Digitale teknologier hjælpe eleverne på rette vej i denne transfer fase? -Hvilke teknologier ville være aktuelle? (Facebook, QR koder på opgavearkene, med links til videooptagelser og fagrelevante sider, eller hvad?) -Kunne videoer og relevante links overtage en del af den traditionelle undervisning? Hvordan vil jeg undersøge dette?

Case 2
I vores undervisningsmateriale til tegneprogrammet AutoCAD er der ved gennemgang af nye funktioner, indlagt Links til hjælpevideoer, som eleverne kan tilgå ved spørgsmål.
Disse videoer benyttes dog ikke og selvom vi beder eleverne læse indledningen til materialet, ved flere af dem ikke at videoerne eksisterer, før vi fortæller dem det. Selv efter denne information benyttes de ikke. I stedet spørges læreren ved tvivlsspørgsmål.

Fokus: Hvordan kan vi få disse videoer i spil, så eleverne benytter dem og ser filmene, før de spørger læreren om hjælp?
-Hvad kunne give eleverne interesse for at se videoerne/inspirere eleverne? -Hvad kunne gøres for at videoerne blev første prioritet? -Information er ikke nok – så hvad skal der så til? -Kunne vi sætte krav om at de så videoerne, inden de måtte spørge om hjælp? Hvordan vil jeg undersøge dette?


Transfer, (eng. 'overføring', af trans- og lat. ferre 'føre, bære'), indlæringspsykologisk begreb om overføring af kunnen og færdigheder fra et fag eller område til et andet. Når man tilegner sig generelle principper og strategier for indlæring på ét område og udnytter det på andre, taler man om "at lære at lære", dvs. danne sig bestemte læreindstillinger (learning sets). Socialpsykologisk forskning peger på, at transfer ses ved situeret læring — læring i en situation med konkret iagttagelse og aktivitet (cognition in practice), fx i værkstedssammenhænge og mesterlæreuddannelse. http://www.denstoredanske.dk/Krop,_psyke_og_sundhed/Psykologi/Psykologiske_termer/Transfer

Et oplæg til Fokuspunkter

Opgave 1

Jeg ved endnu ikke hvad jeg vil arbejde videre med, men tænker at der måske kunne ligge nogle muligheder i nedenstående fokuspunkter:
Fokus område i min blog:
Kunne det være noget i stil med ”Mulighederne i Digitale teknologier som hjælpemiddel til eleverne (videoer, links mm.)”?
Videoer, som forklarede opgaverne – så eleverne kunne tilgå dem efter behov.
Et andet emne kunne være noget omkring: Hvordan inspireres eleverne til at benytte de eksisterende digitale teknologier?

Eller skal det være mere specifikt? Som en Problemformulering?

Børns leg og læring med nye digitale teknologier

Jeg har valgt at Linke til denne artikkel om Børns leg og læring med nye digitale teknologier, da jeg finder indholdet aktuelt i forhold til vores PD emne Digitale teknologier og omkring emnet "Facebook i undervisningen".

Steen Søndergaard, har skrevet artiklen som en kommentar på artiklen “Brug af interaktive klodser i ingeniørundervisningen” bragt i MONA 2012(4), og kommer i den sammenhæng også ind på brugen af Facebook i undervisningen og referere her til at "det er ikke sådan,... at hvis bare man indfører nye digitale teknologier i undervisningen, fører det i sig selv til øget studieaktivitet. Mange undersøgelser (fx Rattleff, 2003, og Christensen & Søndergaard, 2009) og mine mangeårige erfaringer som underviser på en netstøttet uddannelse viser at det kræver et stort arbejde af underviseren før undervisningen bliver reelt deltagelsesbaseret."

Opgaven med at gøre deltagerne aktive og et medie, som f.eks. Facebook til en aktiv del af undervisningen, kræver altså en stor indsats fra underviseren, ud over at oprette og informere eleverne om dens eksistens. Søndergaard referere også til, at "Dette er dog ikke det samme som at der ikke kan foregå læring, for selvom de studerende ikke er aktivt producerende, klikker de ofte rundt og leder efter hvad andre har skrevet, hvilket på nudansk kaldes lurking. De studerende der udøver lurking, betoner selv det refleksive element i deres læring og angiver ofte at de ikke finder deltagelse i online diskussioner specielt givende (Gynther, 2005)."

søndag den 1. marts 2015

Mine tanker om brugen af Facebook i undervisningen

Min umiddelbare tanke om Facebook i undervisningen, er et irritationsmoment over at måtte bruge energi og ressourcer, på at få eleverne til at forlade siden i timerne, både på PC og mobil.
Omkring brugen af Facebook som en del af undervisningsformen, kunne sagen dog være en anden. Jeg har ikke personlig benyttet det, men ved at en kollega bruger det i den daglige kommunikation med eleverne og som han siger, ”er det det nemmeste i verden, for de er altid koblet op og tjekker alt hvad der kommer ind”. Hans elever er ofte på forskellige lokationer på skolen og det er derfor et stort arbejde f.eks. at samle dem ved fysisk at gå rundt og hente dem sammen. Han og eleverne bruger også Facebook til kommunikation omkring opgaver og spørgsmål, når det er noget de ikke forstår. Han siger at det er til stor hjælp og at eleverne hjælper hinanden godt indbyrdes. –Ofte inden han selv når at komme på banen.
Med det udgangspunkt ser jeg gode muligheder for at kommunikerer med en stor del af eleverne over netop dette medie. Man kan dog stille sig selv det spørgsmål, om det er en fordel af fremme brugen af netop Facebook hos eleverne, eller om det giver bagslag, da det så bliver legalt at bruge undervisningstiden på at kigge opslag og om vi ikke i forvejen er stressede nok over at skulle følge med alle steder i de digitale medier…
En anden problematik, er de elever, som ikke har Facebook, de skal så tilgås og kontaktes på anden måde, hvilket gør at jeg som underviser skal flere veje omkring for at komme i kontakt med eleverne og at de ikke bliver en naturlig del det fællesskab og sammenhold i klasse, som opbygges over Facebook-mediet. I dag bruger jeg vores Elevplan-program til at skrive og kontakte eleverne uden for undervisningen, her er alle registreret med telefonnummer og e-mailadresse, og systemet vælger automatisk alle elever på holdet, når jeg går ind i beskedservice.
Teknisk Designer uddannelsen i Sønderborg har en Facebook side, som ofte ansøges af nuværende og kommende elever. Elever som overvejer at melde sig ind på uddannelsen bruger også siden til at stille spørgsmål. Jeg svarer dem gerne gennem samme medie.
Målet med Teknisk Designer Facebook siden er at være En side for nuværende og tidligere elever på Teknisk Designer uddannelse på EUC Syd i Sønderborg. Min erfaring er, at de opslag der laves på siden besøges og kommenteres af eleverne og at det er et godt redskab til at skabe sociale relationer, bl.a. når fotos fra fælles arrangementer mm. uploades. Siden bliver også brugt til at uploade job-links, tilmeldinger til fælles arrangementer mm.
Om jeg kommer til at øge brugen af den fælles Teknisk Designer Facebook side fremadrettet er stadig uvist. Jeg ser det mest som en kommunikationsside, til at skabe sociale fællesskaber og formidle informationer. Det er et godt redskab til formålet, når alle er med. Hvis ikke de er, bliver mediet mangelfuldt, i forhold til at inddrage alle og der kan derfor ske en eksklusion af enkelte elever fra fællesskabet.
En mulig fremtidig brug af Facebook, kunne være et indhold af links og QR koder mm., som fører eleverne til fagrelevante sider og videoer med relation til undervisningen. Her ser jeg gode muligheder.
Min personlige holdning til Facebook er, at vi som menneske nemt kan bliver for afhængige, da netop det at kommunikere og blive bekræftet tilsyneladende er en stor del af vores natur. Jeg er ikke stor tilhænger af den evindelige opkobling og afhængighed til digitale medier, som mange synes at være ramt af og som undersøgelser peget på som stressende. Personligt besøger jeg min Facebook profil med ugers eller måneders mellemrum og logger mig altid af, for ikke at blive ”ramt” af f.eks. sms´er om forskellige hændelser på min profil, hvoraf 99% er af ligegyldig karakter.
Måske jeg er mere en WEB 1.0 end en WEB 2.0.

Test på Permalink

Forsøger mig lige med Link i overskriften - kunne jo være fedt om det ville virke. Er virkelig frustreret over det her i dag, så det SKAL bare virke! Kameraføringen på Linket viser meget godt hvordan alt dette PD-ting fungerer for mig lige nu... Og igen! må jeg så sande at det her ikke virker. Jeg kan enten vælge det oprindelige link i Permalink - som fører tilbage til min egen blog, eller rettere kommentarerne på den, eller ingenting...
Lægger jeg et Link ind for jeg nedenstående fejlmelding:

Så der er kun denne mulighed og den kan jeg jo ikke bruge til noget:

Fatter simpelthen ikke det her...
Altså... HVIS der skal ligge et Link i overskriften skal jeg vel lægge det ind et sted. Jeg har nu kigget, tjekket og forsøgt alt jeg kan finde ud af, men uden held.

Dumme dag!!!